ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ

 

Τα παιδιά του Αρμαγεδδών




Αρμαγεδδών είναι η  απόδοση στα Ελληνικά του εβραϊκού όρου αρ-Μαγεδών. Ο όρος χρησιμοποιείται και σήμερα για να περιγράψει μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις, αιματοχυσίες και ανεπανόρθωτες καταστροφές.
Σίγουρα σκέφτεστε που χωράνε τα παιδιά σε ένα τέτοιο ‘’σκηνικό’’. Κι όμως έτσι βιώνουν τα παιδιά τις συγκρούσεις μεταξύ των γονιών τους. Έντονοί καυγάδες , φωνές και εντάσεις που επαναλαμβάνονται συνεχώς, σε μεγάλη διάρκεια. Ο  όρος χρησιμοποιείτε από την ψυχολογία για να χαρακτηρίσει τα παιδιά που εμφανίζουν έντονα συμπτώματα ψυχολογικής κακοποίησης.




Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει το διάστημα που οι γονείς βρίσκονται στην διαδικασία διαζυγίου, αν και  τέτοιες εντάσεις βιώνουν τα παιδία και χωρίς το ζευγάρι να έχει ακόμη αποφασίσει να χωρίσει. Εμπλέκονται και δοκιμάζονται στις μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες των χωρισμένων γονέων τους, με έντονες  επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική τους υγεία. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση τους στις συγκρούσεις μπορεί να αλλάξει την αυτοεκτίμηση των παιδιών, την ικανότητα προσαρμογής τους και τη συμπεριφορά τους. Η συναισθηματική τους ισορροπία διαταράσσεται συνεχώς, νιώθουν ενοχές θεωρώντας ότι έχουν ευθύνη για αυτές τις συγκρούσεις και παράλληλα δεν γνωρίζουν τον τρόπο για να τις σταματήσουν. Σκεφτείτε πως είναι κατά κάποιο τρόπο υποχρεωμένα να βιώνουν όλη την ένταση των συγκρούσεων χωρίς δυνατότητα διαφυγής, αφού τις περισσότερες φορές οι διαμάχες γίνονται μέσα στο σπίτι τους. Είναι τόσο βαθύς και έντονος ο τραυματισμός τους που μπορεί να παρουσιάσουν  συμπτώματα σύγχυσης  της πραγματικότητας. Ίσως το να κατασκευάζουν φανταστικούς κόσμους σαν λύση διαφυγής την ώρα της έντασης τους παρέχει την ασφάλεια και την ηρεμία που δεν έχουν στο πραγματικό τους σπίτι.
Μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες , που τις περισσότερες φορές μεταφέρονται στο σπίτι με ταυτόχρονή ή μη παρουσία των γονέων , θέτουν τα παιδιά σε ένα διαρκές ψυχολογικό ‘’βασανιστήριο’’. Μελέτες που έγιναν 10-15 χρόνια μετά από το διαζύγιο, έδειξαν ότι οι νεαροί ενήλικες μπορεί να καταδιώκονται ακόμα από τις αναμνήσεις των συγκρούσεων των γονέων τους, κα υπάρχει η  πιθανότητα κάποιοι να εμπλακούν σε σχέσεις, στις οποίες υπάρχει κακοποίηση.


Η πρώτη και σπουδαιότερη δέσμευση που πρέπει να κάνουν οι γονείς κατά την διάρκεια του διαζυγίου είναι να έχουν ως πρώτο στόχο την υγεία και ασφάλεια των παιδιών τους. Ανεξάρτητα από τις όποιες δικές τους διαφορές και εκκρεμότητες , αυτό που προέχει σε ένα διαζύγιο είναι η ομαλή μετάβαση των παιδιών στις επερχόμενες αλλαγές, γιατί οι επιπτώσεις από ένα ‘’κακό’’ διαζύγιο μπορεί να τραυματίσουν τα παιδιά για πάντα. Αναλογιστείτε πως τον σύντροφο σας εσείς τον διαλέξατε και για την φθορά της μεταξύ σας σχέσης είστε και οι δυο υπεύθυνοι κατά περιπτώσεις λιγότερο ή περισσότερο. Όμως όποιες κι αν είναι οι διεκδικήσεις σας στο διαζύγιο και όσα πιθανόν ο εγωισμός σας σας υπαγορεύει να πράξετε τα παιδιά σας δεν είναι ο πολιορκητικός μοχλός.                                                            
 Δώστε στην σκέψη σας την δυνατότητα να ταξιδέψει , μερικά χρόνια μετά όταν με όποιον τρόπο το διαζύγιο σας θα έχει τελειώσει, θα θυμάστε πολύ λίγα από εκείνη την εποχή και δεν θα μπορεί να σας δημιουργήσει σχεδόν κανένα συναίσθημα όποια εικόνα και να ανακαλέσετε. Τώρα φέρτε στα μάτια σας την εικόνα του παιδιού σας να γεμίζει με δάκρυα το πρόσωπο του , σίγουρα αυτό σας ‘’πονάει’’ όσα χρόνια κι αν περάσουν. Σωστά ;  



Καμία ικανοποίηση του εγωισμού σας δεν αξίζει το δάκρυ του παιδιού σας. Βαδίστε με υπευθυνότητα και αγάπη δίπλα στο παιδί σας, και ο πιο κατάλληλος σύντροφος είναι αυτός που θα επιθυμεί ακριβώς το ίδιο.

(πρώτη δημοσίευση Δεκέμβριος 2018)

Ιωάννα Κατσιμίγα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Life Coach - Προσωπική Ανάπτυξη
Σύμβουλος γάμου - Διαχείριση διαζυγίου
iwannakk@hotmail.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις