Φοβάσαι τις αλλαγές;


 

Φοβάσαι τις αλλαγές;

Είναι εντυπωσιακό πόσα πολλά φοβάται ο καθένας από εμάς να αλλάξει, αν τα συγκεντρώναμε σε μια λίστα νομίζω πως μετά βίας θα μπορούσαμε μόνο να αναπνέουμε.

Φοβάσαι ...

να αλλάξεις συνήθειες, τον καφέ, την πλευρά στο κρεβάτι, την διαδρομή για την δουλειά...

να αλλάξεις αντιλήψεις, για τον έρωτα, την ισότητα, την φιλία...

να αλλάξεις προτιμήσεις, στο φαγητό, στο σεξ, στο ντύσιμο...

να αλλάξεις σπίτι, δουλειά, σύντροφο.

Φοβάσαι να αλλάξεις ότι θεωρείς ότι σε ασφαλίζει, ξεχνάς πως ότι σε ασφαλίζει σε περιορίζει ταυτόχρονα. Ξεχνάς πόσο έχεις αλλάξει τα τελευταία χρόνια την ίδια στιγμή που προσπαθούσες να μην αλλάξει τίποτα. Την στιγμή που η κάθε αλλαγή σου φαινόταν μια σίγουρη καταστροφή. Πιστεύεις κάθε φορά, σαν να είναι η πρώτη, πως δεν θα τα καταφέρεις. Άγχος, ταχυπαλμίες, μπερδεμένες σκέψεις και ένας αδιόρατος φόβος.

Οχυρώνεσαι πίσω από όσα θεωρείς σταθερά και δημιουργείς απόψεις. Κρίνεις, σχολιάζεις, κατηγορείς, προσβάλεις, και απορρίπτεις ότι δεν ταιριάζει με την δική σου φιλοσοφία. Σε τρέφει αυτή η δυνατότητα να βρίσκεις και να εναντιώνεσαι σε ότι δεν σου μοιάζει. Κατά βάθος όμως ακόμη φοβάσαι. Ο φόβος  σηκώνει τον τόνο της φωνής και το δάχτυλο σου που τεντώνεις στα πρόσωπα των άλλων.

Φοβάσαι τους άλλους που δεν σου μοιάζουν, φοβάσαι και αυτούς που σου μοιάζουν μην τυχόν και είναι καλύτεροι. Φυσικά δεν ξέρεις πως φοβάσαι, δεν αναγνωρίζεις τον φόβο, μόνο τον θυμό αναγνωρίζεις που είναι μια από τις μάσκες του φόβου σου.

Η αλλαγή θα σε αναγκάσει να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου, να τροποποιήσεις τις συνήθειες σου, να ανακαλύψεις καινούριες προτιμήσεις. Έρχεται στην ζωή σου για να σε αναγκάσει να κινηθείς, προς μια κατεύθυνση, να εμπιστευτείς ένα κέντρο μέσα σου και να πάρεις μια απόφαση. Έρχεται και σε αναγκάζει να σταματήσεις να παρατηρείς και να ζήσεις.

Νομίζεις πως δεν μπορείς να προσαρμοστείς σε καινούργια δεδομένα, δεν θα τα καταφέρεις, οι ανάγκες σου θα μεταβληθούν και τότε μπορεί να μην χρειάζεσαι τις ίδιες συνήθειες, τους ίδιους ανθρώπους, τα ίδια συναισθήματα.

Πως θα το καταφέρεις αυτό;

Τι θα γίνουν όσα μέχρι σήμερα ήξερες;

Οι ρόλοι σου; τι θα γίνει με αυτούς;

Νομίζεις πως η ζωή σου είναι μια τέλεια εξίσωση και αν αλλάξει οποιοδήποτε ΄΄δεδομένο΄΄ σου θα καταστραφεί ολόκληρη η θεωρία (σου).

Όμως δεν είναι έτσι, κάθε νύχτα αλλάζεις κομμάτια από το δέρμα σου, αλλάζεις όνειρα. Κάθε μέρα αλλάζεις το σχήμα του σώματος σου, αλλάζεις οξυγόνο, αλλάζεις εικόνες, αλλάζεις μέσα στην σπείρα του χρόνου, για να μπορείς να βρίσκεσαι στην τροχιά του. Εσύ μόνο δεν αλλάζεις. Μέσα σου.

Τα έχεις όλα ακίνητα, στιγμές και εικόνες που άλλοτε  βολεύουν τον εγωισμό σου και άλλοτε τις ανάγκες σου. Ένα μικρό θέατρο  το μέσα σου, εσύ επιλέγεις τα έργα που παίζονται, εσύ και τους ηθοποιούς, εσύ ο σκηνοθέτης. Μερικές μόνο φορές αλλάζεις τα σκηνικά.

Όσο αναβάλεις την επιλογή να αλλάξεις μέσα σου, θα σε σπρώχνει το έξω σου σε αλλαγές. Οι αλλαγές που φοβάσαι, είναι το άθροισμα των επιλογών σου, είναι τα όχι και τα ναι σου. Είναι τα χαμόγελα και τα δάκρυα σου. Είναι όσα δέχτηκες και όσα αρνήθηκες. Θα είναι σχεδόν πάντα έτσι.

Αν αγαπούσες τις αλλαγές μέσα σου, αν συν – χωρούσες τους ανθρώπους γύρω σου, αν αγαπούσες περισσότερο και απαιτούσες λιγότερο, αν οι σιωπές σου έλεγαν περισσότερα από τα λόγια σου, τότε σχεδόν κάθε μέρα θα άλλαζες μέσα σου. Θα διαπίστωνες τότε πόσο απαλά θα σταματούσαν να αλλάζουν τα γεγονότα και τα δεδομένα έξω σου.

Φοβάσαι πως δεν  θα μπορέσεις να προσαρμοστείς, δεν θα τα καταφέρεις, δεν είσαι εσύ για αλλαγές...

Όταν ένα υλικό έχει υγρή μορφή, δεν έχει συγκεκριμένο σχήμα.

Αλλάζει με ευκολία και προσαρμόζεται στο δοχείο του.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 60% από νερό. Αυτό να θυμάσαι.

Ιωάννα Κατσιμίγα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

iwannakk@hotmail.com





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις