Συμβουλευτική ψυχολογία – γιατί να την επιλέξω;

 


‘’ Η ψυχική ευεξία και η καλή υγεία δεν είναι μια συγκεκριμένη σταθερή κατάσταση και δεν επιτυγχάνεται αυτόματα. Η καλή ζωή είναι διαδικασία.

Είναι μια συνεχής εμπειρία του οργανισμού που βλέπει την ζωή ως στιγμιαία και ως συνεχιζόμενη ταυτόχρονα. Η ζωή υπάρχει στην εμπειρία κάθε στιγμής’’ Carl Rogers

 

 

Αποδοχή – κατανόηση – βοήθεια – αλλαγή- εμπνευση - παρακίνηση

Ίσως συχνά αναρωτιέσαι αν η συμβουλευτική ψυχολογία σου ταιριάζει και αν πρέπει να την επιλέξεις στην παρούσα φάση της ζωής σου, σε σχέση με τις ανάγκες και τους προβληματισμούς σου. Παρακάτω είναι συνοπτικά 15 σημεία που η συμβουλευτική μπορεί να σε βοηθήσει.

 

15 σημεία που σε βοηθά η συμβουλευτική.

§  Ενόραση: Να κατανοήσεις την προέλευση και την εξέλιξη των συναισθηματικών δυσκολιών με στόχο να αυξήσεις ελέγχου των συναισθημάτων σου με βάση την λογική.


§  Την σχέση σου με τους άλλους: Να γίνου καλύτερες και πιο ικανοποιητικές οι σημαντικές σου σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους.


§  Επίλυση προβλημάτων: Έρευση της καλύτερης δυνατής λύσης σε ένα πρόβλημα που σε απασχολεί και μέχρι τώρα δεν έχεις καταφέρει με τους δικούς σου γνωστούς τρόπους να το επιλύσεις. Παράλληλα σε βοηθά να αναπτύξεις την γενικότερη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων στο μέλλον.


§  Αλλαγή συμπεριφοράς: Μετατροπή ή αντικάσταση σε συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς που έχεις υιοθετήσει και σε δυσκολεύουν να προσαρμόζεσαι, να αντιδράς ομαλά και αρκετές φορές καταστρέφουν τις διαπροσωπικές σου σχέσεις.


§  Ενδυνάμωση: Απόκτηση δεξιοτήτων (επίγνωση, αποδοχή, κατανόηση, γνώση) ώστε να έχεις τον έλεγχο της ζωής και των επιλογών σου.


§  Αυτογνωσία: Επίγνωση των σκέψεων και συναισθημάτων που έχεις αποκλείσει ή αρνηθεί στον εαυτό σου. Δημιουργεί μια καλύτερη αίσθηση πως σε ‘’βλέπουν’’ και κατανοούν οι άλλοι.


§  Αυτοαποδοχή: Θετική στάση προς τον εαυτό σου και ταυτόχρονα ανάπτυξη της ικανότητας να αναγνωρίζεις την εμπειρία και τα αίτια που συχνά νιώθεις απόρριψη, να μπορείς να κάνεις αυτοκριτική χωρίς να σε εμποδίζουν τα συναισθήματα σου.


§  Αυτοπραγμάτωση: Η δυνατότητα να δρας σύμφωνα με τις δυνατότητες σου κα να μπορείς να ενσωματώνεις πτυχές του ψυχισμού σου που ήταν σε σύγκρουση.
§  Ψυχολογική εκπαίδευση: Να κατακτήσεις ιδέες και τεχνικές ώστε να κατανοήσεις και να μπορείς να αλλάξεις και να ελέγξεις την συμπεριφορά σου.


§  Απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων: Να μάθεις να χειρίζεσαι επαρκώς τις διαπροσωπικές και  κοινωνικές σου δεξιότητες, ώστε να λαμβάνεις ικανοποιήσεις από τον τρόπο που σχετίζεσαι. (Οπτική επαφή, σωστοί κανόνες επικοινωνίας, διεκδικητικότητα, έλεγχος θυμού, απρεπούς εκφοράς λόγου).


§  Γνωστική αλλαγή: Τροποποίηση ή αντικατάσταση περιοριστικών πεποιθήσεων ή πρότυπα σκέψεων που δυσκολεύουν το άτομο να προσαρμοστεί ή τείνει να έχει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.


§  Επανόρθωση: Να συμφιλιωθείς με την προηγούμενη συμπεριφορά και τις επιλογές που έχεις κάνει στο παρελθόν, ώστε να μην αποτελούν πηγή θλίψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης στο παρόν σου.


§  Συστημική αλλαγή: Αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας και αντίδρασης στα κοινωνικά συστήματα που εντάσσεσαι. (οικογένεια, εργασία, φίλοι, ομάδες)


§  Παραγωγικότητα, κοινωνική δράση: Η συμβουλευτική διαδικασία μπορεί να  εμπνεύσει – παρακινήσει την επιθυμία σου να νοιάζεσαι για τους άλλους, ώστε να μεταδίδεις την γνώση, να συμβάλεις στο γενικό καλό αντλώντας από αυτό στιγμές ευτυχίας και ικανοποίησης.


§  Διαφώτιση: Παροχή πληροφορίας, γνώσης και βοήθειας σε υψηλότερο επίπεδο πνευματικής αφύπνισης ώστε να νοηματοδοτήσεις την ζωή σου.

  • Τι είναι ο συμβουλευτικός ψυχολόγος;

Η συμβουλευτική είναι μια σχεσιακή διαδικασία, ο συμβουλευτικός ψυχολόγος είναι συνοδοιπόρος στην διαδικασία που θα αναλάβεις να κάνεις για τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να μπορεί να σε εμπνεύσει, να σε ενθαρρύνει να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες σου στο έπακρο, να σε βοηθήσει να αλλάξεις τον εαυτό και την πραγματικότητα σου.

Να αποδεχθείς και να γνωρίσεις τον ουσιαστικό εαυτό σου και  να μάθεις  τρόπους να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις της ζωής σου. Μέσω της αυτογνωσία θα κατανοήσεις τι είναι ιδανικό για σένα, τι αξίζει να ζεις και πως θα έχεις μια καλή ζωή.

Το πλαίσιο συνεργασίας διέπεται από την άνευ όρων αποδοχή του συμβούλου στο πρόσωπο σου, την ενεργητική ακρόαση, την ενσυναίσθηση, την παρακίνηση και την δυνατότητα να σε μεταφέρει με ασφάλεια και ευθύνη σε μια πιο ουσιαστική και αληθινή πραγματικότητα από την οποία θα αντλείς ικανοποίηση. Πρέπει να είναι ειλικρινής, βοηθητικός, οπού είναι αναγκαίο καθοδηγητικός. Αρχικό του μέλημα είναι αρχικά να σε διευκολύνει στην παρούσα φάση που νιώθεις την ανάγκη και στην συνέχεια να παρέχει συμβουλές ή να σε παρακινήσει.


 

 

Μέθοδοι και πρακτικές στην συμβουλευτική ψυχολογία

Συχνά η συμβουλευτική χρησιμοποιεί παραπάνω από μια μεθόδους και έχει την δυνατότητα να αλλάζει τρόπους και μοντέλα ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη. Επίσης χρησιμοποιεί ερωτηματολόγια και ατομικές ασκήσεις προκειμένου να βοηθήσει το άτομο να κατανοήσει περισσότερο τις πτυχές του εαυτού και να προβεί σε δράση.

Αναφορικά οι μέθοδοι μεταξύ άλλων είναι:

§  Προσωποκεντρική μέθοδος

§  Ψυχοδυναμική προσέγγιση

§  Γνωσιακή – συμπεριφοριστική προσέγγιση

§  Αξιολογική ανθρωπολογία

§  Φιλοσοφική συμβουλευτική (νοηματοδοσης)

§  Μέθοδος αντικειμενοτρόπων σχέσεων (διαπροσωπικές σχέσεις)

§  Πνευματική (θρησκευτική) συμβουλευτική

§  Gestalt μέθοδος

§  Αφηγηματική προσεγγιση

§  Εργασία βάση συστημάτων

§  Πολυπολιτισμική συμβουλευτική

 

Η συμβουλευτική σχέση είναι μοναδική, μοιάζει με ένα ταξίδι που σε πηγαίνει πιο κοντά στην ουσία και την αλήθεια σου! Η διαδρομή είναι φτιαγμένη  από ασφάλεια, αποδοχή, κατανόηση και ελευθερία. Ένα ταξίδι που αξίζει να το τολμήσεις σαν ένα δώρο ζωής που θα κάνεις στον εαυτό σου!  




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις