Η ΖΩΗ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΙ ΑΝΑΜΕΣΙΣ Η ΤΕΧΝΗ

 



Η ζωή, ο θάνατος κι αναμεσίς η Τέχνη.

Η Collage CONNECT PEOPLE ΑΜΚΕ δημιουργήθηκε στο μυαλό του Ιωάννη Μαϊδανού, ο ίδιος για πλέον από σαράντα χρόνια, δημιουργούσε φωτογραφικά κολλάζ με το χέρι. ‘’Χρειάζεται μόνο ένα ψαλίδι μια κόλλα ένα χάρακα και ένα περιοδικό ‘’ όπως ο ίδιος έλεγε. Κοιτώντας κανείς τα έργα του βέβαια διαπιστώνει πως χρειάζονται πολύ περισσότερα, που ο ίδιος δεν κατονόμαζε. ‘’ Χώρις πρόθεση, να αφήνεσαι στις εικόνες να σε οδηγούν’’. Πoτέ πριν φτιάξει ένα έργο δεν είχε την παραμικρή σκέψη, δεν χρειαζόταν κεντρικό θέμα, αφηνόταν στην ροή .... όπως έκανε με κάθε τι.

Η τεχνική του χειροποίητου κολλάζ μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, χωρίς κανόνες και φόρμες, χωρίς κοινή γλώσσα, χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Σε κάθε συμμετοχικό project που κάναμε, αυτό επιβεβαιωνόταν, άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες, ηλικίες, με ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία δημιουργούσαν υπέροχα έργα. Κέρδιζε πάντα η χαρά εκτός από την δημιουργία. Η χαρά των συμμετεχόντων που σε ένα απόγευμα είχαν συνθέσει έναν πίνακα με τα δικά τους χέρια, η χαρά η δική μας που η ‘’ροή’’ είχε κάνει πάλι το θαύμα της. Η ικανοποίηση του όταν κρατούσε τις δημιουργίες των άλλων ήταν εμφανής, έφτιαχνε λεπτομέρειες, έκοβε μικρές ατέλειες με μεγάλη προσοχή στο καθένα.

Ο ίδιος έκανε κολλάζ συνέχεια, όταν σκάλιζε το υλικό του, δεκάδες περιοδικά, σελίδες που ξεχώριζε προσεκτικά και η λαχτάρα του να διαλέξει ποια θα κρατήσει έμοιαζε εφηβική. Έκανε κολλάζ και όταν δεν έκανε, κολλάζ με τους ανθρώπους και τις παρέες, άνθρωποι ετερόκλητοι στο ίδιο τραπέζι. Κολλάζ γεύσεων και η τέχνη της μαγειρικής. Κολλάζ δραστηριοτήτων στην δική του καθημερινότητα. Κολλάζ συναισθημάτων, μόνο όσων είναι φωτεινά και μας κάνουν καλό, τα άλλα έμοιαζε να μην τα ξέρει. ‘’Ότι ονοματίζεις υπάρχει’’ έλεγε. Ονομάτιζε μόνο τα καλά, συναισθήματα, λέξεις, μουσικές, γεύσεις, εικόνες και φιγούρες. Και όλα δίπλα του ήταν νόστιμα. Με τον ίδιο τρόπο και ίσως μεγαλύτερη εσωτερικότητα έφτιαχνε ποιήματα, μια ίσως άγνωστη πλευρά του για αρκετούς.


Αν όλα μπορούν να γίνουν τέχνη, το κολλάζ, τα ποιήματα, οι γεύσεις, η μουσική, οι άνθρωποι και η επαφή μαζί τους, τότε αναμφίβολα ήταν καλλιτέχνης κάθε μέρα. 


Η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους και συγκεκριμένα η τέχνη του χειροποίητου κολλάζ. Έτσι φτιάξαμε την ΑΜΚΕ για να ενώσουμε τους ανθρώπους ίσως. Για να γίνει το κολλάζ μια ακόμη αφορμή να ενώσουμε τους ανθρώπους ; Για να χωρέσουμε κάπου όλα όσα έφτιαχνε το μυαλό του ; Ήταν αφορμή ή σκοπός δεν ξεχωρίσαμε ποτέ, δεν έχει σημασία άλλωστε, ήταν επιθυμία και έγινε πραγματικότητα. Δεν χρειάζονται απαντήσεις, υπάρχουν πάντα οι αφορμές, οι δικές του. 


Τον Μάρτιο του 2020 έφυγε. Ένα ‘’κολλάζ’’ αιφνιδιασμού και απώλειας. Με πείσμα δεν θα του δώσουμε όνομα γιατί ότι, ονοματίζεις υπάρχει.... (όπως έλεγε).


Έχουν όνομα όμως όλες οι αφορμές του, για την τέχνη της ζωής, αυτής που ενώνει τους ανθρώπους, μια περιουσία πολύτιμη και ανεξάντλητη είναι παρούσα. Σαν ένα κολλάζ χωρίς πρόθεση, με την διάθεση να αφεθεί στην ροή που τόσο αγαπούσε και που αναμφίβολα είναι μέρος της, κάθε μέρα, με κάθε αφορμή, σε κάθε έργο, σε κάθε δράση και σε κάθε ‘’γουλιά’’ της ζωής.


Αν ο ίδιος θα έδινε μια ευχή θα ήταν ‘’Καλό Καλοκαιρ΄ ‘’ και κοντά του ήταν έτσι η κάθε μέρα.


Η Collage connect people θα παύσει την λειτουργία της, όμως αυτό δεν θα πάψει το ταξίδι του κολλάζ φυσικά και ότι για τον καθένα μας σημαίνει σήμερα η λέξη κολλάζ. Να είστε σίγουροι πως θα βρούμε τρόπους να κάνουμε τα δικά μας κολλάζ (αισθήσεων, ήχων, γεύσεων, στιγμών, αισθημάτων και εικόνων) όπως και ο ίδιος ο Ιωάννης θα ήθελε. Οι δικές του δημιουργίες με κάθε τρόπο και μέσο άλλωστε ζουν μέσα μας.


Το έργο στην άρχη του κειμένου είναι  μια χειροποίητη δημιουργία, από τα πρώτα του Ιωάννη Μαϊδανου.


Συγγραφή κειμένου: Ιωάννα Κατσιμίγα 
Απρίλιος 2020



Δείτε ΕΔΩ δημιουργίες του Ιωάννη και κοινές δράσεις



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις