Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΤΡΩΕΙ ...


 

Η συνήθεια που σε τρώει


Όσο περισσότερες συνήθειες, τόσο λιγότερη ελευθερία
Καντ.

 Κάθε φορά που καταπίνεις μια φράση, μια συμπεριφορά, μια και μόνη λέξη, αρχίζεις να συνηθίζεις

Συνηθίζεις εσύ, μα ταυτόχρονα συνηθίζει και το στόμα που λέει τις λέξεις, και το σώμα που έχει την συμπεριφορά.

Κάθε φορά που δέχεσαι λιγότερα από όσα γνωρίζεις ότι αξίζεις

Κάθε φορά που όσα  τα κοινωνικά πρότυπα σου έμαθαν, επαναλαμβάνεις μηχανικά, ατελείωτα ‘’μη’’ που δεν τα εξέτασες ποτέ πριν.


‘’Μη τα βάζεις με τους δυνατούς θα χάσεις’’

‘’Μην αντιμιλάς’’

‘’Μη προκαλείς’’

‘’ Μη ζήσεις διαφορετικά από την πλειοψηφία’’

‘’ Μη χαλάσεις το σπίτι σου’’

‘’ Μην αφήσεις την σίγουρη δουλειά σου’’ 


Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Έμαθες να πατάς ανάλαφρα, να μην κάνεις φασαρία, να δέχεσαι καταστάσεις που το μυαλό και το συναίσθημα σου φωνάζουν πως δεν σου ταιριάζουν, γιατί σε έμαθαν να τις συγκρίνεις με τα χειρότερα και να πρέπει να νιώθεις ευγνώμων. Συνηθίζεις το ‘’λάθος’, από την επανάληψη το συνηθίζεις και γύρω σου χιλιάδες ακόμη κάνουν ακριβώς το ίδιο και αυτό είναι μια μορφή ‘’ασφάλειας’’.

Συνηθίζεις την ασχήμια, την αδικία, την νεύρωση, όλα τα συνηθίζεις γιατί νομίζεις ότι μπορείς.

Μπορείς αλλά δεν θέλεις. Δεν θέλεις να γίνεις αυτό που φοβόσουν και όσο περνούν τα χρόνια τόσο του μοιάζεις εκπληκτικά.

Είναι παρήγορο ότι και αυτή τη διαπίστωση θα την συνηθίσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να συνηθίσεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ. 

Τα κακά νέα είναι πως δεν θα είσαι πια ΕΣΥ.

Η ψυχολογία υποστηρίζει πως ο εγκέφαλός μας αποθηκεύει μια συμπεριφορά ή αντίδραση που είχαμε σε μια συγκεκριμένη περίπτωση και μας έδωσε την ψευδαίσθηση ότι από κάτι μας γλίτωσε ή ότι όλα πήγαν καλά. Δημιουργεί λοιπόν ένα μονοπάτι και το ακολουθεί σε παρόμοιες καταστάσεις. Για παράδειγμα αν όταν αγχώνεσαι ανάβεις τσιγάρο, την επόμενη φορά που θα αγχωθείς ο εγκέφαλος σου θα χρησιμοποιήσει το γνωστό μονοπάτι και θα ανάψεις τσιγάρο. Εν μέρει λοιπόν ο εγκέφαλος μας εκπαιδεύεται να καθιερώσει μια συνήθεια, οπότε δεν είναι εύκολο να ξεσυνηθίσουμε. Λάθος.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε κατά την επιστήμη είναι να αντικαταστήσουμε την συγκεκριμένη συνήθεια στο μονοπάτι. Θα πρέπει την επόμενη φορά που θα αγχωθούμε να μην ανάψουμε τσιγάρο άλλα για παράδειγμα να φάμε μια σοκολάτα, να γυμναστούμε ή να ουρλιάξουμε, ότι μας φαίνεται πιο οικείο. Η συνήθεια θα αλλάξει.

Για σένα λοιπόν και για μένα που συνηθίζουμε,  υπάρχει λύση.

 

 Άλλαξε την συμπεριφορά σου σε ότι καταπίνεις και στριμώχνεις μέσα σου. Θα μεγαλώνει και θα τρώει από εσένα. Από τα χαμόγελα και τις φωτεινές σου μέρες, από την ηρεμία και την αυτοκυριαρχία σου τρέφεται.

Μην το ταΐζεις άλλο.

Μίλα.

Άλλαξε συμπεριφορά σε κάθε τι που σε ενοχλεί, μην το αγνοήσεις άλλαξε την συνήθεια που έχεις.

Απάντησε στις λέξεις που σε ενοχλούν με καινούριες λέξεις που εσύ θα διαλέξεις, το ίδιο και στις συμπεριφορές. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι άλλοι γύρω σου να τρομάξουν, αυτόματα να τρομοκρατήσουν και εσένα, αλλά στο τέλος ή θα αλλάξουν ή θα φύγουν. Μην φοβάσαι. Θα έρθουν άλλοι, φρόντισε μόνο να βρουν το ‘’δωμάτιο’’ του μυαλού σου καθαρό, να έχεις πετάξει τα σκουπίδια και να έχεις ανοίξει τα παράθυρα. Όσοι μπουν μετά που θα έχεις τολμήσει να αλλάξεις συνήθειες, θα ταιριάζουν με το χώρο. Αν όχι και πάλι μην σκας, γίνονται λάθη, κέρασε τους ένα καφεδάκι και έξω από την πόρτα, που έλεγε και η γιαγιά μου.

Να συνηθίζεις ότι σου κάνει καλό, γιατί η συνήθεια είναι χρήσιμη όταν δεν σου τρώει τα σωθικά.

 

 

 
(πρώτη δημοσίευση άρθρου 01/03/2019)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις